Festival se láme v půli
Lady Macbeth řádila
 
Co se zatím hrálo? Ať už autorské úpravy různých klasických textů - Boccaciovské variace K.Tachovského pod názvem Mor (prolnutí lechtivých renesančních příhod s ponurou vidinou všudypřítomné nákazy), Mastičkář (experiment brněnských studentů a absolventů uměleckých škol objevujících pro dnešek aktuálnost a kouzlo středověkého textu), Žena v písku (obrazově zajímavá adaptace existenciálního textu japonského autora Abé Kóbó v provedení německého souboru z Lőrrachu), Děvčata aneb Krvavá suita (vášeň v zákulisí alá Lorca), Macbeth 2003 Společnosti dr. Krásy (mozaika krásy i hnusu, výborných nápadů, nudy, pečlivě promyšlených i náhodných momentů), Fajdraricie (novodobě zpracovaná antika z pera Enquistova viděna kontrastem pohody vánoc, kdy se řeší zlomové okamžiky v lidaských osudech), Biloxi Blues (chlapecky něžná i nešikovná opravdovost) či Martincových adaptace Knihy džunglí (rozpohybovaná do nápaditého balábile pralesa , protkaná rytmem a písničkami). A pak samozřejmě vlastní kusy - morbidně laděné „pekelné variace“ Hotelu Infercontinental divadla V.A.D. z Kladna, funebrácká fraška J.Tejkla Amatéři, kde jsme již u vchodu narazili na nebožtíka v rakvi a pak více než hodinu byli svědky „zádušní“ fernetové hostiny či pásmo středověké poezie Zajímá mě jenom nesmysl (drsně spojující pololaškovné variace na život, lásku a smrt se stroboskopem a současnou muzikou). Nejvíce příznivců si získala rozverná skládanka na téma povídanek a písniček o mlýnech a mlynářách - Kouzelnej mlejn I. Faitlové v provedení loutkového divadla Střípek Plzeň. Představení, které okouzlilo výtvarnou fantazií, profesionalismem účinkujících a rozproudilo krev i v úmorném vedru.

A co nás ještě čeká? Např. zahraniční soubory, proslavené na nejrůznějších světových festivalech - maďarské taneční divadlo Panboro s variací a téma vztahů muže a ženy v průběhu věků, známá Čechovova fraška Medvěd ve zvláštním poetickém pojetí litevského souboru Aglia. A nezapomeňme asi na slovenského vítěze přehlídky v Martině divadlo TAM TAM z Humenného s adaptací textu Timravy Na jednom dvore.
Co se zatím stalo? Největší událostí bylo potřísnění opony hronovského divadelního svatostánku krvavou stopou rozřáděné Lady Macbeth... jinak je vše v pohodě a klidu.
 
| 6.8.2003 12:08:50 Jana Soprová |
© Scena.cz