BCO zve na koncert GASTRO

autor: Zdroj: Pořadatel koncertu
zvětšit obrázekMůže hudba chutnat jako skvělá večeře? Brno Contemporary Orchestra (BCO) přichází s koncertem GASTRO, který ukáže, že zvuky mohou být stejně podmanivé jako ty nejrafinovanější pokrmy. Večer se koná 2. února 2025 v 19:00 hod v jídelně Masarykova studentského domova v Brně a nese podtitul „Večeře pro Magdalenu Dobromilu Rettigovou“. Na stole však nečekejte jídlo, ale hudbu – hlavním chodem budou hudební díla Ondřeje Adámka.
„Magdalena Dobromila Rettigová napsala spoustu výborných receptů, taky prý spoustu děvčat naučila vařit. Nikdy jsem to neprověřoval, ale pevně věřím, že žádný z receptů nikdy neopsala. Hledala jedinečnost a originalitu a neměla za potřebí nikoho napodobovat. My na koncertě Gastro ukážeme, že i při komponování není třeba od někoho opisovat a stojí za to jít si za svým,“ vysvětluje dramaturg orchestru Viktor Pantůček.
Hlavním dílem večera bude Le Dîner (Večeře) od českého skladatele Ondřeje Adámka. Tato inscenovaná performance pro dvanáct hudebníků, malířku Charlotte Guibé a dirigenta proměňuje stůl v jeviště a každodenní gesta v umělecký akt. Hudebníci nejen hrají, ale také interagují s prostorem, čímž vytvářejí jedinečný zážitek, který stírá hranice mezi hudbou, divadlem a vizuálním uměním.
Ve druhé části večera se diváci stanou svědky další z Adámkových jedinečných děl – participativní performance s názvem Happening: Hudebně rytmické vaření. Skladba zkoumá propojení mezi procesy vaření a komponování a vznikl na objednávku BCO. „Představte si jenom obyčejné nudle do polévky, stačí smíchat mouku a vajíčko. Na trhu máte stovky značek a stejně ty nejlepší jsou domácí, nebo ty od výborné kuchařky či kuchaře. Hudební skladatelé a kuchaři mají mnoho společného. Umí smíchat tóny do naprosté dokonalosti.“ říká Viktor Pantůček.
Koncert se uskuteční v prostoru, který sám o sobě hraje významnou roli – jídelna Masarykova studentského domova, ikonická stavba funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse, od jehož narození letos uběhne 130 let. Atmosféra místa, kdysi určeného ke společnému stolování, podtrhne téma večera a přidá zážitku na jedinečnosti.
Magdalena Dobromila Rettigová, jejíž výročí narození i úmrtí si letos připomínáme, by se při tomto hudebním „vaření“ cítila jako doma. Její slavný citát „Učte se tedy pilně, neb vězte, že rozličně připravená potrava s chutí se zažije“ bychom mohli volně upravit na „rozličně komponovaná hudba sluchovým pohárkům k duhu jde.“
„Člověk by neměl mít předsudky. I tak obyčejná věc, jako je vaření může být strhující, navíc, když ji můžeme poslouchat na úžasném místě, a s fantastickým vizuálním doprovodem,“ uzavírá Pantůček.
TIP!
Časopis 27 - rubriky
Časopis 27 - sekce
DIVADLO
Othello - vrah nebo kat

Letní Shakespearovské slavnosti zahájily sezónu novou inscenací Othella v režii Braňa Holička. Klasický text v celý článek
HUDBA
Tom Odell se vrací do hlavního města

Jeden klavír, jeden hlas a tisíce emocí. Britský zpěvák a klavírista Tom Odell se po poslední beznadějně vypro celý článek
LITERATURA/UMĚNÍ
Dokument Osudové ženy Karla III.

Osudové ženy Karla III.
Nebyla to jen Diana a Camilla aneb současný král Spojeného království si partnerku celý článek