EnsembleOpera Diversa zavítá do Plzně
autor: archiv divadla
zvětšit obrázekNejen hudbou, zpěvem a divadlem, ale i vůněmi a chutěmi naplní v listopadu dvě moravská a dvě česká města úspěšný „gastronomický gesamtkunstwerk“ brněnského Ensemblu Opera Diversa DÝŇOVÝ DÉMON VE VEGETARIÁNSKÉ RESTAURACI. Démon tour 2015 zavítá do Zlína, Brna, Českého Krumlova a Plzně.
Chystaná tour po čtyřech městech napříč prakticky celou republikou je přesto ve všech ohledech mimořádná. První letošní představení proběhlo 13. listopadu ve Studiu Z Městského divadla Zlín, kde se ansámbl se svou tvorbou představil vůbec poprvé. Následovat bude 16. listopadu zmiňované brněnské představení a 19. listopadu rovněž krok tak trochu do neznáma, na prkna českokrumlovského městského divadla, kde bude mít možnost představit poprvé svou režijní i kuchařskou tvorbu nový umělecký šéf opery Jihočeského divadla, krumlovský rodák a zároveň člen Ensemblu Opera Diversa Tomáš Studený. Tour zakončí představení na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni v neděli 22. listopadu 2015 od 19:00 h.
Inscenace měla od premiéry v lednu 2010 prostor k usazení a několik jejích protagonistů navíc vyrostlo od té doby v respektované umělce, např. Jan Šťáva, Lucie Kašpárková, Hana Škarková nebo dirigentka Gabriela Tardonová. Zvláštností této bytostně podzimní (season-specific) opery na pomezí Halloweenu a Dušiček je právě propojení osobité poetiky souboru s rozmáhající se oblibou kuchařského umění. Přímo na jevišti se tu odehrává magie stvoření jídla a s mírnou nadsázkou lze také říct, že tahle opera vznikla v kuchyni. Na jejím počátku stál totiž skutečně recept režiséra Tomáše Studeného na dýňový pokrm, s nímž libretista Pavel Drábek pracoval při psaní libreta. Příběh stejně jako jevištní dění jsou tak s přípravou vegetariánského jídla v symbióze. V závěru opery se navíc obecenstvo může připojit k neformální ochutnávce. Ta následuje bezprostředně po odeznění posledních tónů hudby skladatele Ondřeje Kyase, kdy herci, respektive „personál restaurace“ servírují publiku hotový pokrm z dýně Hokkaidó.
Ústředním motivem mnohovrstevnatého a částečně metaforického příběhu je manželský trojúhelník. Mezi pár procházející partnerskou krizí vstupuje Dýňový démon v podobě pohledné dívky z venkova a postupně ovládne celou restauraci. Dýně je však nakonec přemožena – uvařena.
Libretista Pavel Drábek o opeře říká: „…šlo a jde o onen základní dar, který se buď urodí a lze pak vařit, anebo vzniká, když někdo hraje a zpívá pro posluchače, obojí se tu pro diváka na jevišti připravuje a nakonec se mu i rozdá. A vlastně i ten dar, o němž zpívá Majitelová – odpuštění, blízkost, příslib tepla na zimu a zároveň příslib slunovratu…“ Dýňový démon se tak pomalu začíná stávat i jakýmsi rituálem, jímž se už pravidelně loučíme s létem.
TIP!
Časopis 20 - rubriky
Články v rubrice - Zveme ...
Madama Butterfly a nabídne hned dva vyhlížené debuty
Osmnáctá sezóna oceňované série kinopřenosů z Metropolitní opery v New Yorku, která v posledních letech pod ...celý článek
Janáček 170 na piazzettě
Přijďte s námi oslavit narozeniny Leoše Janáčka. Náš slavný skladatel má už 170 let, tak ta narozeninová party ...celý článek
Časopis 20 - sekce
DIVADLO
Boha v Las Vegas uvede Divadlo Na zábradlí
Divadlo Na zábradlí připravuje poslední premiéru sezony – v režii tandemu Petr Erbes a Boris Jedinák pop celý článek
HUDBA
Pop-rockové pódium
Helmutova stříkačka
Comebackový koncert brněnské legendární kapely u příležitosti jejího 40. výročí z klubu celý článek
LITERATURA/UMĚNÍ
Literární tipy 21. týden
Kafka (1/6)
Jeden z největších spisovatelů 20. století ve víru tvorby, lásky i vnitřních démonů. Premiéra s celý článek